onsdag 26. juni 2013

Karpeguiding og ny suterpers

Den siste tiden har gått med til å holde seg fast i ting og å ligge i senga og titte på serier på Netflix. "Virus på balansenerven" sa legen, selv om det ikke er noe virus, de bare kaller det det fordi de ikke vet hva det er. Uansett hva det heter er jeg sykemeldt, fuglane veit hvor lenge.
Litt fiskerelatert aktivitet klarer jeg likevel å mobilisere krefter til, og når Edvard, som hadde fisket suter i Østeråa et par dager, ringte og sa han ville ha karpe, da stilte jeg med utstyr og guiding.
Kort fortalt, han fikk tre, mistet to og var i det hele tatt temmelig happy med noen dagers karpesatsing.

Strøken skjellkarpe på 4400 gram.

Grym speilkarpe på 8000 gram. Ny vannrekord på jyplingen!

I går følte jeg formen var såpass stabil at jeg kunne ta meg en liten tur etter suteren. Jeg har ikke fisket noe særlig suter de siste to årene. Litt fordi andre ting har blitt prioritert, litt fordi vannkvalitet og sikt har vært skrekkelig labre greier i godvannet. I år har det heldigvis bedret seg betraktelig, og det virker som om suteren har blitt mer aktiv igjen også.
Henrik, en av gutta bak "Northern Baits" var over fjellet med noen hundre kilo boilies i bagasjen til trengende karpemeitere i Grenlandsdisktriktet, og da jeg sa jeg skulle ut etter suter den kvelden ba han pent om å få låne ei stang og henge med. Det er alltid hyggelig å treffe nye meitere, så det sa jeg selvsagt ja til, og rundt ni hadde vi funnet oss en swim og begynte å rigge utstyr. Under den obligatoriske titterunden hadde vi observert flere spisende suter, fisk som rullet og plenty med bobler så trua var så absolutt på plass.
Vi foret opp swimmen, agnet krokene med maiskorn og ganske snart lå duppene og ventet på å forsvinne der ute ved liljebladene. Og forsvinne gjorde de. Etter en god del skitprat og litt sjokolade ble duppen til Henrik trukket under, og han ga et kjapt og kontant tilslag. Det svart tungt og hissig i andre enden, og Henrik gliser bredt der han kjører kveldens første suter. Etter en heftig fight får han dratt fisken over håvnettet, og vel oppe på matta kan vi beundre en kraftplugg av en hannsuter. Fisken veies til 2560 gram, måles til 53 centimeter og Henrik har fått ny norsk pers.
Obligatorisk fotosession, gratulasjon og gjenutsetting følger, og vi kan igjen lene oss tilbake i stolene, vel vitende om at turen er en suksess. Ganske snart blir den mer suksess.

Happy danske med råtøff suter!

Rolig gjenutsetting for senere bekjentskap.
 
Det tar ikke lange tiden før det er min tur til å ha bøy på stanga. Duppen glir rolig under, tilslaget sitter og jeg må reise meg fra stolen umiddelbart. En sterk suter har plukket opp krokagnet mitt, og nå gjør den hva den kan for å slippe unna. Fisken drar ut sene, og jeg gjør det jeg kan for å holde den unna liljer, siv og stein. En fantastisk fin fight følger, og til slutt går jeg seirende ut. Første gang den var synlig så den ikke veldig stor ut, men i håven ser jeg at dette i alle fall er en av den lengste jeg har fått. Mistanken blir bekreftet oppe på matta, der den måles til herlige 57 centimeter. Vekta blir dratt til 2920 gram, og nok et mål for sesongen er nådd. Ny pers på suter.

Ny pers på suter og en myggspist gladgutt.

Lang og velproporsjonert


Etter dette var stemningen mer en god. Trivelig selskap og bra fisk på land gjør turen altfor kort, og ganske snart måtte vi pakke sammen og vende nesen hjemover. Meget fornøyd meiter. Meget fornøyd!

2 kommentarer:

  1. Hoi-flotte suter da gett-og er det sånn en karpe ser ut???

    SvarSlett
  2. 57cm vilken best! Grattis!

    SvarSlett