mandag 4. august 2014

Langesund fiskefestival 2014.

Det var tid for årets fiskefestival her hjemme i Langesund, og vi hadde en ganske stor oppgave foran oss... Forsvare seieren fra 2013. Å skulle gjør dette mot seiershungrige, revansjelystne og svært dyktige svenske og norske lag var ingen enkel oppgave, og vi fant fort ut at det bare fantes et godt alternativ til plan. Å gjøre mer eller mindre som i fjor. 

Prøvefisket startet på mandagen, da Thore var ute. Stig slang seg med for å finne silda på tirsdagen, og på onsdag var det min tur til å mønstre på for litt pillemeite etter diverse småtteri. Torsdagen gikk med til det samme, og på fredag var det kun litt agnfiske som gjensto. Vi hadde knytt noen tackler, funnet noen plasser og planlagt ei rute å følge. Vi var vel så klare vi kunne bli, sett bort fra at agnfisket på fredagen ikke var noen høydare, da det var litt vel rufsete til å gå ut, og litt vel vrient å finne sild og makrell inneskjærs. Vi hadde likevel så vi klarte oss, og da lørdagen kom stilte vi med sommerfugler i magen og passelig høy puls til start i sundet. Litt nervøs og spent var vi, det er det selvsagt ingen tvil om, men samtidig gledet vi oss enormt til konkurransen, og hadde trua på at vi i alle fall ikke skulle drite oss totalt ut. Helt til starten på defileringa ut sundet gikk.

Omtrent i samme sekund som Jera II begynte å lede oss ut sundet, kom det en ugrei lyd fra akterenden på båten, og vi hadde ikke styring lenger. Stig og jeg fikk ryddet unna på dekk, åpnet luka og kunne konstantere diger hull i hydraulikkslangen, og med det hydraulikkolje overalt. Vi fikk bakset oss inn til nærmeste brygge, og siden jeg kan omtrent null og nix om reparasjoner av hydraulikkslanger begynte jeg å fiske, mens gutta ligger med hodet nede i hydraulikkolja og får fiks på problemet. Det tok temmelig nøyaktig 13 minutter før vi var på vei ut igjen, og på den tiden rakk jeg å lande to svartkutlinger. Ingen av dem teller i konkurransen, så fisket var temmelig bortkasta sånn sett. Guttas quickfix, som besto av litt reserveslange, tape og slangeklemmer holdt forøvrig resten av helga. Kudos til Stig og Thore. Igjen.

Første stopp deretter var silda, med mulighet for øyepål, og kanskje makrell. Vi fikk sei. Sei, sei, sei, sei, sei. Det var sinnsyke mengder sei. Overalt! Også så eksepsjonelt små som de var... Og sultne. Vi klarte å lande en øyepål og ei kolje innimellom all seien, men silda så vi ingenting til. Vi fisket borti en time, så ga vi opp og bestemte oss for å prøve etter lusuer og sypike. Smått deprimerte etter en fullkomment elendig start, rigget vi klar for nytt fiske, og i det vi nådde plassen var snørene i vannet. Her fikk vi kjapt et par solide sypiker, og ganske fort fikk vi flyttet oss inn på lusuerplassen.

Nå begynte flyten som skulle følge oss resten av dagen. Jeg presterer, på en skrent, nitti meter under kjølen, å fylle tacklet med sei. Igjen. Småforbannet drar jeg opp så fort jeg kan, ser at samtlige seks kroker har blitt slukt av sei, og uten å gidde å løfte tacklet opp i båten, begynner jeg å kroke av en og en fisk. Når jeg har to fisk igjen titter jeg ned i vannet og ser at det blinker litt rart i den nederste fisken. Den som henger på slepet. Det er sild! I sjokket slenger jeg begge fiskene opp i båten og skriker ut i glede og lettelse. Thore kommer frem i baugen og hiver seg over meg, og gleden er i det hele tatt overveldende. Rett etterpå landes lusueren, og for å gjøre moroa komplett får vi opp en makrell på nesten kiloen i tillegg.

Vi kan stikke videre etter knurren. Tida vi har kastet bort er hentet inn igjen, og vi ligger jevnt godt med skjemaet. Skuldrene senkes, pulsen nærmer seg hvilepuls og vi lårer krokene til bunns etter knurr. Vi får temmelig kjapt et par ok knurr, og bestemmer oss for å dra videre for å fiske brungylt.Thore finner frem brungylttacklet, og ber oss dra opp. «Skal bare bli ferdig med dette nappet først...» kommer det tørt fra Stig, som samtidig gjør tilslag på nok en fisk. Få strakser etterpå drar han opp en flott brungylt på 270 gram. Vi pakker bort brungyltriggene, ler oss ihjel og hopper elegant over neste spot. Vi er greit foran skjema, og kan gi flatt jern til tårnbukta, hvor vi fremdeles har en helt usedvanlig god flyt. Vi får i tur og orden ulke, slettvar, rødknurr og fjesing, bestemmer oss for at det er det vi ville ha her, og gir flatt jern videre. Det er for godt til å være sant. For lett. For gøy. Og det fortsetter. Vi har funnet en ny plass som leverer greie sandflyndrer, og det tar ikke lang tid før vi kan føle på samme godfølelse som tidligere. Stig lander greit en sandflyndre/gapeflyndre-double, og sannelig sitter ikke ei grei skrubbe på samme tacklet rett etterpå. Bøtta fylles opp, godfølelsen sitter i kroppen, og vi reiser videre for å fiske berggylte og blåstål. Disse fant vi flere steder under prøvefisket, så nå var det bare å fiske til vi fikk store nok. Vi hadde plenty med tid, og humøret var godt. Blåstål på borti 400 gram og berggylte på nesten 1200 ble fasiten, og vi forsøkte oss til slutt på den eneste arten vi fisket etter som vi ikke fikk. Hvitting. Av alle ting. Havets kylling ville ikke være med på leken, men vi var likeglade til hele kyllingen. I innveiinga talte vi opp 19 arter, noe som er relativt bra jobba på en dag. Da jeg senere så vår foreløpige poengsum trodde jeg nesten ikke det var sant. Jeg sendte sms til Thore, og korrespondansen gikk omtrent slik:

Meg: 921 poeng :-o
Thore: Hva sa? Vi har vel ikke så mye?
Meg: 921,62 for å være helt nøyaktig :-)
Thore: Fy faen!
Meg: Jeg vet!

Og sånn var dagen oppsummert... Fy faen!

Søndagen hadde vi en plan. Vi skulle på dypet. Vi følte vi hadde gode sjanser etter en slik førstedag, særlig med tanke på at det er dypvannsfisket som er vår styrke i konkurransen.Klokken sju gikk startskuddet, hydraulikkslangen holdt, og vi ga flatt jern mot åpent hav. Det vil si, flatt jern ble det ikke... Den flaue nordavinden som lovet så godt inne i Langesund snudde til dritkjip sønnavind ute på bukta. Vi traff på omtrent de verste forholda vi kunne få. I tillegg til tildels store dønninger hadde vi en generelt uryddig og krapp sjø, ufine vindforhold og rett og slett bare sorgen av sjø å kjøre i. 25 knop ble fort redusert til ti, og vi stampet oss utover mens vi ble mer og mer søkkvåte for hver brottsjø som slo over båten. Dette taper vi selvsagt endel tid på, men så fort vi kom frem, fant ut at vi ikke trengte å dregge og fikk begynt fiskinga var det ingen som brydde seg om store bølger lenger. Da var det verre med fisket... Plassen pleier å være garantist for bra fisk og mange poeng, men denne dagen skulle det vise seg å bli litt tråere. Målet der er stor lange, stor sei, brosme og blåkjeft. Bonusfisker er torsk, svarthå og, om man er helt utrolig heldig, kveite. Sei skulle vise seg å bli lett. Vi fikk et godt knippe av arten. Fisker fra omtrent fem til knappe sju kilo. Som er helt greit, og godt innafor hva vi er fornøyd med. Jeg dro dagens største, ny pers på 6800 gram.

Dagens blodslit sto jeg også for, da jeg fra 250 meters dyp dro opp det jeg lenge trodde var kveite. Det var to sei på omtrent seks kilo, og ei brosme på drøye sju. Det var tungt, men ga uttelling i ei bra brosme, som i tillegg skulle vise seg å bli helgens største av arten. Vi dro et par små langer opp til rundt seks, sju kilo, noe vi ikke var særlig fornøyd med. Det var litt trått, helt til vi drev over blåkjeftplassen, og Thore og jeg kroket hver vår blåkjeft med få minutters mellomrom. Min viste seg å være størst, og denne innkasserte jeg nok en størst fisk-plakett på. Jeg var on fire! Vi manglet fremdeles den store langa, både for å få bra med poeng på arten, og, nesten enda viktigere, sørge for at festivalens største fisk kommer på vår båt. Ingen av de vanlige plassene ga annet enn smålange, så vi flyttet oss til en kant vi ikke hadde testet før. Her fikk jeg først en torsk på knappe fire kilo, så kroket Thore ei lange som vi ganske fort mente skulle holde. Like før fisken skulle landes satt jeg tilslaget i en annen fisk, og mens Thores lange ble anslått til omtrent 9 kilo, påsto jeg selvsikkert at det jeg hadde på kroken nok var hakket større. Jeg fikk rett, da festivalens største fisk viste seg i overflata en liten stund senere. Lange på nesten 14 kilo ga meg ny pers og størst fisk-premie, i tillegg til verdifulle poeng for teamet. Legg til at det gjensto omtrent to minutter av tida vi hadde satt av der ute før vi måtte inn igjen, og si noe smart om at den som venter på noe godt og slikt, og man har et komplett eventyr å fortelle barnebarna.

Vi var happy, sjøen var roligere og selv om stoppen etter hvittingen (havets kylling, my ass) ikke ga noe særlig denne dagen heller, var vi temmelig fornøyde med egen innsats da vi putret gjennom sundet og sorterte fisk. Vi kom oss gjennom innveiinga, jeg fikk inntatt plassen bak en veiestasjon for en liten stund, og etter litt fikk vi spylt båten, ryddet utstyr og kommet oss hjem for en dusj og et klesskift. For så å møtes i teltet på brygga for å gå gjennom spenninga rundt premieutdelingen. Der ventet min kjære kone på meg, hun hadde skaffet til veie en 255 grams bacon/cheeseburger som jeg var helt ekstremt takknemlig for akkurat da. Vi fant oss et bord sammen med resten av laget, og ventet i spenning på resultatene.

Det er sjelden jeg har så godt fiske på dypet som jeg hadde den dagen, og det resulterte i premiering på blåkjeft, brosme og lange. Langa var i tillegg størst fisk, så den ga meg en finfin Penn International 12VSX jeg kunne ta med hjem. Premiefangst og publikums forundring over at en skarve karpefisker kunne få til noe slikt med grovt havfiskeutstyr mellom henda til tross, det var hovedkonkurransen som var mest spennende. Det skulle til slutt bli ganske nøyaktig som i fjor, det sto mellom oss og Team Fladen Navia Lowrance. Vi gikk seierende ut av det, med smått fantastiske 1331,09 poeng, mot Navias nesten like imponerende 1232,63. Ny poengrekord i konkurransen, seier for andre året på rad, og livet var i det hele tatt ganske godt å leve.

Takk for laget, nok en gang til Stig og Thore. Dere er de perfekte lagkamerater! Takk til Roger som har vært primus motor for gjennomføringa av konkurransen i år. Takk til Trutta Sportsfiskeforening som har gjort jobben med rutine og engasjement. Og takk til min kone for at jeg får drive med denne galskapen her. Og for hamburgeren.


Gleder meg til neste år!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar